Sorter matavfall på jobb og hjemme!
Mat gir oss næring, men vi spiser ikke alt og faktisk kaster vi en god del matavfall (og en del av dette er spiselig….!)
Da er det viktig at næringsstoffene blir tatt vare på og ikke bare benyttet som energi. Mye mat brenner dessuten dårlig, siden mye inneholder vann (det regner jeg med at du visste, men for sikkerhetsskyld…)
I LAS benyttes matavfall/våtorganisk avfall i kompostering, slik at man får et flott jordforbedringsprodukt. Med andre ord så tar vi vare på næringsstoffene og fører de tilbake til jorda. Hvis vi bare bruker, og ikke fører tilbake, så blir også jordkloden utarmet. Kompostjorda er forresten veldig populær – og forsvinner fort, når den er klar til utdeling.
Mindre matsvinn, og mål om mindre matavfall i restavfallet.
Først og fremst er det viktig at vi reduserer matsvinn, noe man nasjonalt har klart å redusere med 12% i perioden 2015-2018. Det tilsvarer 3,8 kg per innbygger, og er en bra start! Deretter må vi få matavfallet ut av restavfallet! Det er viktig hva vi gjør på hjemmebane, men også serveringsbransjen inkl. kantiner, gatekjøkken og kiosk /bensinstasjoner, samt dagligvareforretninger med flere, må gjøre en innsats. Det er også litt opp til deg som ansatt, og mye opp til deg som er leder å tilrettelegge for dette.
I LAS ble det sortert ut ca 2000 tonn matavfall (2019), det tilsvarer omtrent 85,4 kg per innbygger og målet er å øke dette ytterligere. På nasjonal basis kastes det 421 kg per person med husholdningsavfall (ssb.no) I tråd med nasjonalt fokus på sirkulær økonomi, er det ønskelig å øke andelen til kompostering, som faktisk er materialgjenvinning, også i Lofoten.
I en undersøkelse gjort av Avfall Norge for Miljødirektoratet er det beregnet på nasjonal basis at andelen matavfall i restavfallet er på 27,7% (etter vekt) i områder med kildesortering. Derfor må vi alle ta et krafttak for å få matavfallet på riktig sted, både hjemme og på jobb.
Restavfall med matavfall – er usortert avfall
For å få utsortert mest mulig matavfall fra bedrifter, blir det ikke lenger mulig å kaste matavfall sammen med restavfall. Bedrifter må derfor legge til rette for egen utsortering, siden restavfall med matavfall er usortert avfall. Usortert avfall koster mer, da det skal lønne seg å sortere.
Maten ut av emballasjen
Mange ganger ser vi dessverre eksempel på at emballasje er kastet sammen med matavfall – eller at alt blir kastet sammen som restavfall. Men det er slik at mat som ikke skal spises SKAL sorteres som matavfall. Så får man heller kaste tilgriset emballasje som restavfall hvis man ikke gidder å vaske. Vi har forøvrig funnet ølbokser i matavfallet også – de var helt tomme…. så de må ha blitt sortert litt sent ut på natta. Takk for at du gjør ditt beste for av avfallet blir materialgjenvunnet på best mulig måte. Derfor sier vi; brukt – men ikke ubrukelig!
Hva kan sorteres som matavfall?
Skrell, skall, matrester som er utpå dato og ikke god etter, avskårne blomster, potteplanter, våt papp og vått papir, servietter, tørkepapir (fra kjøkkenet), eggekartong, våte/organisk tilgrisede aviser, kaffegrut, ispinne i tre, kaffefilter og teposer i papir.
Det er helt forbudt med emballasje av plast, glass, metall. Bleier er restavfall og hageavfall/plenklipp skal heller ikke i matavfallsdunken.
Bruk alltid bioposer!
Bioposer er laget av maisstivelse og har derfor holdbarhetsdato. De holder seg lengre hvis rullen legges kaldt og fuktig som f.eks i kjøleskapet. Disse egner seg til storkompostering som vi har i Haugen, men fungerer dårlig hvis du komposterer i en liten beholder på hjemmebane.
Takk for at du bidrar til at mer matavfall blir «materialgjenvunnet» til kompost!