I forbindelse med julen oppstår det en del avfall som det kan være greit å ta en repetisjon på hvor skal kastes.
- I julen er det en del fet mat – og det ligger gjerne noe fett igjen i langpanna etter at middagen er laget. Om du lar det stå, så stiver dette og legger seg på toppen. Da er det lett å fjerne og legge i matavfallsdunken. Det er ikke et godt alternativ å ha det i vasken ettersom fettet stivner når det blir kaldt. Da kan det like gjerne bidra til at rørene som går til septikk/slam også blir tette, og man må ha nødtømming eller bistand for å få opp rørene.
- I mørketiden er det absolutt sesong for å tenne lys – da blir det gjerne -antall telysholdere og noen fakkelbokser igjen. Det som er i metall kastes som emballasje for glass og metall, mens det som er i plast kastes som restavfall. Husk å løsne vekeholderen. En tom lighter uten gass, kan kastes som restavfall. Det finnes også noen typer som går på batteri, de må da leveres som EE-avfall.
- Og flere lys skal det bli – mørketidslys med lyslenker både inne og ute. Og når dagen er der at de ikke virker lengre, så skal lenkene leveres som EE-avfall.
- På julaften blir det som regel litt julepapir til overs. Etter mange timers nitidig arbeid med innpakking, går opp pakking overraskende fort! Papiret samles i en blank sekk, og settes ut på restavfallsruta. (Det er også mulig å levere denne på miljøstasjonen).
- Også batterier er det en del av. Batterier skal leveres inn på miljøstasjon eller tilbake til forhandler. Brukte batterier har alltid litt energi igjen, og av og til er det nok til å starte en brann. Derfor er det viktig at de aldri havner i restavfallet, da de under kverning for utgjør en brannfare. Om du ønsker det litt sikrere hjemme, kan du oppbevare batteriene i et tett glass eller sette tape på polene. Spesielt for litiumbatterier og batterier der polene er på samme side, er dette lurt.
- Nyttårsfeiring og fyrverkeri hører sammen! Men av og til er det noen som ikke blir detonert, enten de ble liggende igjen i gangen eller det var en liten teknisk feil. Fyrverkeri som ikke er detonert må leveres tilbake til forhandler. Dette gjelder også nødbluss. Om du er helt sikker på at de er gått av, kan restene kastes som fyrverkeri. Hvis det ikke har gått av, og det havner i restavfallet, tar det lett fyr når vi begynner å bearbeide avfallet.