Midt i Lofoten ligger Leknes, og her finner du Miljøstasjonen i Storeidøya. På miljøstasjonen har Odd-Arne Rasmussen hatt sin arbeidsplass siden 2016, og til neste år kan han feire tiårsjubileum i Lofoten Avfallsselskap.

Veien til miljøstasjonen
Odd-Arne startet sin yrkeskarriere innen transport, først som maskinfører i Brekken og deretter i lastebil, det var også her han tok lastebilsertifikat. Dette gjorde at han ble godt kjent med bransjen, og da muligheten bød seg for et vikariat ved Leknes Miljøstasjon, grep han sjansen. Etter hvert ble vikariatet til en fast stilling, og siden har han trivdes godt i rollen som stasjonsansvarlig.
– Jeg ønsket meg nye utfordringer, og dette virket spennende. Det er en stabil jobb der jeg trives svært godt, og det gir meg mer tid på fritiden, forteller Odd-Arne.

Variert arbeidsdag og kundekontakt
En typisk dag på miljøstasjonen innebærer alt fra kundeveiledning og pakking av utstyr til vedlikehold av stasjonen og maskiner. Han setter stor pris på kontakten med kundene, enten det er folk som er innom for å levere avfall eller de som har spørsmål.
– Jeg treffer masse hyggelige mennesker hver dag, og det er gøy å se at stadig flere blir flinkere å sortere. Samtidig er det alltid noen som er usikre, spesielt når det gjelder inert avfall som porselen og gips, sier han.
Odd-Arne er kreativ og liker å gjøre stasjonen trivelig. Hver sommer planter han blomster i toaletter som er levert som avfall, og dette er noe kundene setter stor pris på.

Utfordringer og fremtidsutsikter for kildesortering
Selv om stadig flere blir flinkere til å sortere avfallet sitt riktig, ser Odd-Arne fortsatt noen utfordringer. Den største er at folk ofte har det travelt og ikke alltid tar seg tid til å lese skiltene eller sorteringsguiden i Miljønytt som blitt levert ut til alle innbyggere i Lofoten rett før jul.
– Det beste tipset jeg kan gi, er å forberede seg før de kommer. Hvis avfallet allerede er sortert når de ankommer stasjonen, går alt mye raskere, sier han.
Han tror vi vil se store endringer i avfallshåndteringen de neste ti årene, med stadig mer fokus på miljøvennlige løsninger. Allerede nå har Lofoten Avfallsselskap to elektriske renovasjonsbiler, og han mener utviklingen bare vil fortsette.

Engasjert på fritiden
Når han ikke er på jobb, liker Odd-Arne å holde seg aktiv. Han har en sjark og er fritidsfisker, og på våren er det kveite som står på menyen, mens han på denne tiden av året fisker torsk og skrei. Han er også ofte å finne bak rattet på en buss eller lastebil, og han hjelper gjerne til med transport av dyr til slakteriet.
Hans favorittsted i Lofoten er Vest-Lofoten, spesielt Moskenes, hvor han ofte tar båten ut for å nyte naturen, fjellene og havet.
– Det er viktig at vi tar vare på naturen. Vi må ta med oss avfallet hjem, og alt avfall skal behandles riktig. Ingen vil ha mikroplast i fisken, understreker han.
Et forbilde for miljøbevissthet
Gjennom sitt arbeid har Odd-Arne selv blitt mer bevisst på kildesortering og gjenbruk. Han ser et stort potensial i mye av det som kastes og mener det er viktig å sette mer fokus på gjenbruk.
Med sitt engasjement, sin erfaring og sitt gode humør, er Odd-Arne Rasmussen en viktig del av Lofoten Avfallsselskap. Han viser at kildesortering og miljøarbeid handler like mye om mennesker som om avfall. For han er det ikke bare en jobb – det er en livsstil.
Tekst: Anneli Hunstad