Marte Nygård har vært en del av Lofoten Avfallsselskap helt siden 2008, og er økonomileder i selskapet.
Hun har et stort engasjement for avfallsbransjen og er nysgjerrig på helheten i driften.

Interessert i bransjen
Hun har alltid vært en pådriver for å forstå hvordan driften fungerer i sin helhet.
– Jeg har hele tiden hatt interessere for økonomi og det å følge veien fra avfallet samles inn hos husholdninger til at vi videreforedler det.
– For eksempel matavfallet som kommer inn til oss, det produserer vi næringsrik kompostjord av i Haugen, det sender vi ikke fra oss, men det blir i regionen slik at innbyggerne kan få nytte av den. Det er jo de som har bidratt til det gode produktet det er med god utsortering av matavfall sier Nygård når hun forklarer hva som skjer med matavfallet fra Lofoten.
Nye råstoff
Da hun startet som økonomikonsulent i Lofoten Avfallsselskap stilte hun mange spørsmål.
– Jeg satt meg inn i ordningene vi hadde for viderebehandling av avfallet og spurte flere ganger hvorfor vi gjør det slik og hvorfor avfallet går videre til den aktøren.
– Dyktige kolleger forklarte meg hvordan avfallsmarkedet fungerte og jeg fikk fort en forståelse for at det er viktig å se helheten, fra avfallet samles inn til det er på vei for å bli nye råstoff.

Vendepunkt
For ei stund siden byttet selskapet regnskapssystem, noe som førte til at Marte fikk mer tid frigjort.
– Byttet gjorde at jeg fikk mer tid til å fordype meg i ulike aspekter av driften, utvikle meg og besøke andre avdelinger i selskapet. Jeg har blant annet deltatt på analyse av plastemballasje og plukkanalyser av avfallet for å lære mer om hva innbyggerne synes er vanskelig å kildesortere.
– Men ekstra godt trives jeg når jeg ved noen anledninger er på miljøstasjoner og treffer kundene våre, det er alltid så hyggelig, og ikke minst spennende å få innsikt i hvordan andre deler av selskapet opererer, sier hun entusiastisk om arbeidshverdagen.

Kildesortering gir muligheter
Gjennom sine mange år i avfallsbransjen har hun sett at noen avfallstyper oppleves som vanskeligere enn andre å sortere.
– Avfallsbransjen og kildesortering er dynamisk og vi blir flinkere til å utsortere mer avfall som kan gå til gjenvinning. Nye krav bidrar også til at vi som samfunn i større grad må tenke ombruk, reduksjon av forbruk og sirkulærøkonomi, med dette fører det også med seg et behov for å informere riktig fra avfallsselskapene til innbyggerne, sier hun.
Natur og aktivitet
Jobben til Marte har endret synet på avfall og gjenbruk. Hun er opptatt av å bruke ting til de er utslitte og ønsker å gi bort eller selge brukbare gjenstander istedenfor å kaste.
Når hun ikke er på jobb finner hun stor glede i naturen.
– Jeg er veldig glad i å gå turer i de flotte fjellene vi har, men også langs fjæra og det å utforske nye stier. I tillegg trives jeg med fiske og skiturer når forholdene ligger til rette for det, avslutter hun.

Med et brennende engasjement for avfallsbransjen og en positiv innstilling til faglig utvikling er hun en inspirerende medarbeider som bidrar til å utvikle Lofoten Avfallsselskap. Martes interesse for bærekraft og helhetlig forståelse for drift er viktig for å forme avfallshåndteringen i regionen.