Vi har hatt besøkt av Grønt Punkt Norge, og der målet var å kontrollere kvaliteten på sorteringen av emballasjeplast som gjøres i husholdningene. Vi var godt representert i ved anlegget i Haugen når 500 kg plast skulle gjennomgås, hvor både ansvarlige for miljø, drift, økonomi og informasjon var representert og tok i mot de to representantene fra Grønt Punkt.
Resultatet ble 5,6% forurensning, og er tett opp under resultatet vi hadde i 2016 med 3,4%.
Vi ble målt på feilsorteringer av kartong/papp, glass og metall, matavfall, plast som ikke var emballasje, drikkeflasker med pant og EPS (isopor). I tillegg ble det sjekket etter tilgriset plast og restavfall.
Og det er jo alltid forbedringspotensiale;
– Plasten må tømmes for produktrester (det betyr også at snusbokser må tømmes for snusposer, og at potetene må ut av posen), og at majonesposen fortsatt går som restavfall.
– Drikkevareemballasje med pant skal selvsagt pantes. ( Her er det kroner å hente…. det betyr at du får kr 2,- og kr 3,- for henholdsvis flasker opp til 0,5l og flasker mellom 0,5 og 1,5 l. Interessant nok var merket Urge overrepresentert… ) Dette gjelder selvsagt både bokser og flasker i plast. Pant alt, alltid!
– Metallemballasje skal legges i dunk med glass og metall (litt overrasende fant vi flere telysholder og folien til toppen av kremosten, i tillegg til aluminiumsfolie og noen hermetikkbokser)
– EPS isopor kan sorters ut som egen avfallstype ved Leknes Miljøstasjon eller det kan leveres Vestvågøy ASVO. Andre steder er dette restavfall. Men være oppmerksom på at emballasje merket EPS ikke er det samme som PS (det står gjerne under den Trekanten som viser bruksområde ved nummer) og PS kan legges i sekken for emballasjeplast.
– Noe kan rett og slett ikke gjenvinnes, og da er det greit å kaste dett i restavfall. Det være seg tilgriset emballasje og brukte bleier. Benyttede sprøyter og annet medisinsk utstyr skal heller ikke legges sammen med emballasjen. Om ikke det ikke kvalifiserer som smittefarlig avfall i «gulboks», må det i det minste legges i restavfallet!
Men 94,4% god kvalitet betyr jo også at de aller fleste er veldig dyktige sorterere! Så oppsummert kan vi si: vel utført!
Foto:
Hovedbilde: Grønt Punkt v/Kristian Nordby. Fra venstre Monica, Ole Marius, Stig-Tore, Emma og Marte.
1. bilde til venstre i teksten. Representanter fra Grønt Punkt; fra venstre Are Magnus Adolfsen og Kristian Nordby.