- Sammen holder vi Lofoten ren!

cleanup-logo-i-topp_03

- Sammen holder vi Lofoten ren!

cleanup-logo-i-topp_03

- Sammen holder vi Lofoten ren!

cleanup-logo-i-topp_03

- Sammen holder vi Lofoten ren!

cleanup-logo-i-topp_03

- Sammen holder vi Lofoten ren!

cleanup-logo-i-topp_03

- Sammen holder vi Lofoten ren!

cleanup-logo-i-topp_03

Blir med på RIB tur!

Vi gjentar fjorårets suksess med tur til Refsvika med Aqua Lofoten Coast Adventure

Dagen blir den 19. mai og er starten på Strandryddeuka i Lofoten 2013! Har du lyst til å være med, kan du sende oss ditt navn og kontaktinformasjon så blir du med i trekningen av de 12 plassene. Vi vil gå ut med RIB og fiskeskøyte. Frist er 1. mai.

Også i går blir det guidet tur til Refsvikhula og informasjon om historen til Tuv og Refsvika blant annet. Tror det måtte ha vært noen ordentlig tøffinger!

 

 

2012: I løpet av noen timer ble det påfyll av fart, bølger, kultur, historie og en god porsjon natur. Selv om værvarlset ikke var det beste før turen, ble det helt perfekte bølger og oppholdsvær på yttersida. Det ble grilling av pølser og spising av niste – samt noen timer med rydding av marint avfall, og fyring av bål med trevirke etter et lasteskip med materialer som vistnok mistet lasten. Det ble ryddet 775 kg som ble fraktet ut i ettertid, men det er fortsatt mye igjen – og noe har vel også kommet i løpet av vinteren. Vi gleder oss til ny tur! 🙂

 

Kollhellaren/Refsvikhula – kun i følge med autorisert guide

Ikke bare er hula i seg selv unik, men hele naturområdet ved Lofotodden er en fantastisk opplevelse. Høye fjell som skyter opp fra havet, den kraftige Moskstraumen i konstant bevegelse, fuglereservater, selkolonier og fraflyttede fiskevær kan oppleves i tillegg til det magiske besøket i steinalderhula Kollhellaren/Refsvikhula. Mest sannsynlig har ingen bodd i denne hula dels fordi det er en åpen og fuktig hule. Men at det har vært folk der vet vi, og vi kan si med ganske stor sikkerhet hvor lenge det er siden. Inne i den 50 meter høye og 115 meter dype hula finner vi en kulturskatt som vi ikke kan oppleve noe annet sted, nemlig 3-4000 år gamle hulemalerier.

Da maleriene ble oppdaget ble hula snarlig stengt, og i dag er all ferdsel forbud så lenge det ikke er i følge med en autorisert guide. Vi har tre guider per i dag, Svanhild og Christian Larsen, søskenpar fra Å, og Therese Amalie Nilsen, opprinnelig fra Nøtterøy, bosatt på Reine.

Det er Moskenes kommune som er ansvarlig for kulturminnet Refsvika, men det er firmaet Aqua Lofoten Coast Adventure AS på Reine som er eneste turoperatør som har autorisasjon til å organisere turer til naturkatedralen på Yttersia.

Begrenset og kontrollert besøk i hula er uten tvil viktig for å ivareta et så sårbart kulturminne som maleriene som befinner seg her ute. Vær, vann og vind er ytre påkjenninger vi ikke rår over, men andre ytre påkjenninger som er menneskeskapte er det viktig å holde kontroll på. De som er autoriserte guider jobber under et strengt regelverk, og forholder seg hele tiden til opplæringen som gis med Nordland Fylkeskommune som sjef. Dessverre har vi situasjoner der andre, usertifiserte mennesker, gir seg ut for å være guider, i tillegg til at noen besøker hula i privat regi også uten guide. I slike situasjoner kan vi ikke kontrollere ferdselen og om regler blir overholdt, noe som igjen kan føre til større slitasje og ødeleggelser.

I tillegg til rene opplevelsesturer har vi turer hvert år der det i tillegg fokuseres på miljø. Å holde områdene ryddige og fri for søppel er viktig for å ta vare på dyrelivet både i vann og til lands. Garn og tauverk kan fort ende opp som stygge feller for harer og sjøfugler. Søppel som ligger langs vannkanten, i turløypa og ellers i naturen ønsker vi å få bort. Heldigvis ser vi at det ikke er mye søppel som legges igjen av besøkende, men til gjengjeld er Yttersia et perfekt landigssted for søppel som kommer drivende vannveien. Det er viktig å fokusere på miljøet for å øke opplevelsen og trivselen og sikkerheten i naturen.